Someliér Petr Kratochvíla v Expertovi: Paradox, že v Bašte Piva má úspech aj víno
Nedávno zavítal Petr Kratochvíla, someliér a obchodný zástupca Vinářství u Kapličky, do bytčianskeho Expert Pilsner Pubu, kde sprevádzal degustáciu moravských vín počas Kačacích hodov. Tieto vína si však medzi návštevníkmi podniku už dlhodobo udržiavajú veľkú obľubu. Popri degustácii nám ochotne odpovedal na pár otázok o víne, jeho jedinečnosti a aj o tom, ako si ho najlepšie vychutnať.
V článku sa tiež dozviete:
- Ako Petr Kratochvíla spomína na svoje prvé ochutnanie vína.
- Čím je moravské víno jedinečné.
- Ako Vinářství u Kapličky ovplyvnili seriály Vinári a Bobule.
- Tipy na degustáciu vína pre začiatočníkov.
Kedy ste prvýkrát ochutnali víno a čo to vo vás zanechalo?
Tie spomienky mám z detstva. Vyrastal som na moravskom Slovácku, kde moji rodičia mali malú vinicu a víno vyrábali pre vlastnú potrebu. Ako deti sme ho tajne ochutnávali, ale ten prvý dojem bol jasný – vôbec mi nechutilo.
A čo druhý dojem?
To už bolo v neskoršom veku. Tie spomienky sú rozmazané, ale víno som si postupne obľúbil, aj keď ho bolo trochu viac.
Máte svoj obľúbený druh vína?
Často sa ma na to pýtajú, ale odpoveď je vždy rovnaká – striedam ich podľa nálady a chuti. Preferujem ľahké, svieže vína moderného štýlu, aké vyrábame aj u nás vo Vinářství u Kapličky.
V čom je moravské víno iné oproti ostatným?
Je iné každý rok. Víno ponúka neopakovateľné chute a vône, čo je pre mňa ako someliéra fascinujúce. Aj keď predstavujem rovnaké odrody, ich chuť je každý rok trochu iná. To je veľký zážitok nielen pre mňa, ale aj pre našich zákazníkov, ktorí tak objavujú nové chute a vône.
Vaše vinárstvo sa objavilo v seriáli Vinári. Ako vznikla táto spolupráca?
Produkcia a režisér seriálu hľadali zaujímavé a predovšetkým krásne lokácie na Morave. Naše vinárstvo tieto požiadavky dokonale spĺňa – nádherný komplexný areál, ktorý majitelia vybudovali pred takmer 20 rokmi - a ktorý láka nielen filmárov, ale aj množstvo návštevníkov, ktorí k nám opakovane chodievajú tráviť čas.
Odkedy sa seriál odvysielal, evidujete väčší záujem o vína?
Áno, seriál funguje zotrvačne a je to skvelá reklama. Nakrúcal sa u nás aj seriál Bobule. Keď ich vysielajú napríklad na slovenských programoch, naše recepčné nestíhajú dvíhať telefóny. Záujem o návštevu vinárstva a naše vína neutícha ani po rokoch a viacerých reprízach.
Slovensko je vašou jedinou exportnou destináciou. Prečo práve Slovensko?
Je to tak – naša ročná produkcia, ktorá je takmer pol milióna fliaš, sa takmer celá vypije na Morave. Vinářství u Kapličky patrí medzi obľúbené destinácie, kam ľudia radi chodia tráviť voľný čas a víno si vychutnávajú priamo na mieste. Na export tak veľa nezostáva :)
Máte nejaký tip pre začiatočníkov, ktorí chcú degustovať víno?
Odporúčam si o víne niečo naštudovať – napríklad o Pálave, kde je typická vôňa ruží alebo tramínu. Potom je dôležité víno ochutnávať, premýšľať o jeho chuti a vôni a skúšať ich prirovnávať k známym vôňam. Tak sa dá postupovať pri každej odrode. Tréning a trpezlivosť robia majstra.
Ako si vy najradšej vychutnávate víno?
Mám viacero „polôh“. V práci víno ochutnávam z profesionálneho hľadiska, čo je aj zábava, aj drina. Počas voľna si víno užívam pri dobrom jedle – či už na juhu Talianska pri miestnych špecialitách, alebo doma na pergole pri grilovaní mäsa či rýb.
Aká je vaša rada na vychutnávanie si vína?
Víno chutí najlepšie v dobrej spoločnosti. Nie je to nápoj, ktorý by sa mal piť z povinnosti. Dajte mu čas, pomaly ho spoznávajte a vychutnávajte si každý detail.
Petr Kratochvíla svojou návštevou v Expert Pilsner Pube dokázal, že víno má svoje miesto aj v „bašte piva“. Inšpiroval tak nejedného hosťa k tomu, aby víno spoznávali a vychutnávali so všetkým, čo k tomu patrí.